0

Blog

Ako správne naštartovať imunitný systém

Ako správne naštartovať imunitný systém

Imunitný systém a jeho dôležitosť sa v poslednom období skloňuje čoraz častejšie, najmä v spojitosti s aktuálnou globálnou pandémiou vírusu COVID-19. Uvedomujeme si jeho nevyhnutnú funkciu v organizme a v sile bojovať proti rôznym ochoreniam. Existuje mnoho riešení ako imunitu podporiť, stimulovať, naštartovať, ale často bývajú informácie nepresné alebo klamlivé. Ako teda môžeme správne naštartovať a podporiť náš imunitný systém?

Imunitný systém a jeho dôležitá funkcia 

Každý živý organizmus je schopný rozlišovať to, čo je pre neho priaznivé a čo škodlivé. Práve túto funkciu v našom tele zohráva imunitný systém, ktorý zabezpečuje prežitie druhu a funkciu organizmu aj v stresových podmienkach, ako je infekcia a nádorové bujnenie.

Hlavou úlohou imunitného systému je rozoznať cudzorodé látky a reagovať na ne. Okrem toho tiež zabezpečuje vnútornú rovnováhu prostredníctvom odstraňovania odumretých a poškodených buniek, čím vlastne zabraňuje vzniku nádorov.

Imunita nás chráni pred škodlivými vonkajšími a vnútornými faktormi, ktoré tiež zahŕňajú patogény, odumreté a poškodené bunky a toxické látky vôkol nás.

Avšak imunita má aj svoju opačnú, negatívnu stránku. Komplexný imunitný systém dokáže napádať vlastný organizmus a tak vyvolávať autoimunitné ochorenia, alergie, atopický ekzém a ďalšie iné ochorenia.

Základ imunity

Základ imunitného systému je uložený v mikrobióme čriev, kostnej dreni a týmuse. V črevnom mikrobióme dochádza k modulácii imunitného systému. Baktérie posielajú signály imunitnému systému čreva tak, že sú schopné kontrolovať lokálny aj systémový zápal, na základe čoho tiež vedia určiť, či sa objaví alergia alebo autoimunitné ochorenie.

Na správnu funkciu však musí byť v čreve správne zloženie baktérií, čo je v dnešnej dobe pomerne zložité. Príčinou je najmä naša strava, ktorá vo veľkej miere obsahuje rafinované potraviny, antibiotiká, alkohol, analgetiká a iné škodlivé látky, ktoré narúšajú priaznivú symbiózu baktérií.

Význam tkanív a žliaz pre imunitný systém

Kostná dreň je tkanivo, ktoré vypĺňa centrálnu dutinu a trámce kostí. V červenej kostnej dreni dochádza k tvorbe krvotvorných buniek a podporných buniek (fibroblasty, tukové a endotelové bunky a makrofágy). Nachádza sa v plochých a krátkych kostiach a v hlaviciach dlhých kostí. Okrem tvorby rôznych buniek, tu dozrievajú aj B-lymfocyty. 

Týmus – detská žľaza, ktorá je najviac vyvinutá v detstve a postupne zaniká – nahrádzaná sa tukovým tkanivom. Dozrievajú tu T-lymfocyty, ktoré majú schopnosť rozoznávať vlastné protilátky od cudzích. 

Nepriatelia imunity

Pre to, aby ste zlepšili a podporili svoj imunitný systém, snažte sa vyvarovať faktorom, ktoré sú nepriateľmi imunity a vášho organizmu:

  • Nedostatok vitamínov a minerálov
  • Rafinové potraviny
  • Stres
  • Fajčenie
  • Alkohol
  • Nedostatok pohybu
  • Nekvalitný spánok

stres, málo spánku ako nepriatelia imunity

 

Ako zistiť nedostatočnú imunitu?

Nedostatočná imunita sa dá zistiť na základe nasledovných symptómov:

  • Únava
  • Malátnosť 
  • Zhorešená hojivosť rán
  • Afty 
  • Opakované ochorenia 
  • Náladovosť 
  • Alergie 

Ako môžete prispieť k lepšej imunite?

Na trhu existuje veľmi veľa voľno predajných produktov, ako sú rôzne čaje, lieky a vitamínové doplnky práve pre správnu funkciu a podporu imunitného systému. Okrem toho všetkého netreba však zabúdať aj na zdravý životný štýl, dostatok spánku (optimálne 7 až 8 hodín je potrebných na regeneráciu imunitného systému), zaradiť pohyb do svojich aktivít a minimalizovať stres.

šport, zdravý životný štýl a podpora imunity

Najideálnejší spôsob prijatia vitamínov a minerálov do organizmu je prostredníctvom zeleniny a ovocia, pretože vitamíny v nich pôsobia komplexne spolu s inými zložkami, ktoré sa v ovocí a zelenine nachádzajú. 

Doplnky na podporu imunity

Odporúčané doplnky na podporu imunity:

Vitamín A 

Radí sa do skupiny vitamínov rozpustených v tukoch, pričom je chránený vitamínom E. Chráni sliznice pred infekciami – zabraňuje poškodeniam slizníc v tráviacom i dýchacom systéme. Organizmus ho potrebuje pre správny rast a obnovu bunkovej membrány.

Pre správny metabolizmus vitamínu A je potrebný zinok, hlavne na uvoľňovanie vitamínu z pečene a pri zapájaní sa do zrakového procesu. Nájdeme ho v mrkve, brokolici, špenáte, morských rybách, ale aj v mliečnych výrobkoch. Z potravy sa nám v črevách uvoľňuje len toľko vitamínu A, koľko ho potrebujeme. 

Vitamín C 

Každý pozná účinky vitamínu C – silný antioxidant, ktorý chráni orgány, pomáha pri hojení rán, znižuje prejavy stresu na organizmus a zohráva dôležitú úlohu pri stimulácii tvorby bielych krviniek.Vitamín C a imunita

Vitamín C má viacero významných biochemických účinkov, ako je správny metabolizmus aminokyselín, podpora bunkových membrán, zvyšovanie vstrebávania železa, či podieľanie sa na správnej syntéze kolagénu, neurotransmiterov a pod.

Nájdeme ho najmä v citrusových plodoch, acerole, kiwi, kapuste, keli, paradajkách. Nemôžeme však zabúdať aj na to, že sa nachádza aj v živočíšnych produktoch, nakoľko si ho vedia vytvoriť z glukózy. 

Vitamín D

Patrí do skupiny vitamínov - kalciferolov, ktorá je rozpustná v tukoch zahŕňajúca vitamín D2 a D3. Rozdiel medzi vitamínom D2 a D3 je predovšetkým v pôvode. Vitamín D2 je rastlinného a vitamín D3 práve živočíšneho pôvodu.

Vitamín D je nevyhnutnnou súčasťou pre imunitný systém. Medzi jeho hlavné biochemické funkcie patrí regulácia krvného tlaku a metabolizmu vápnika, podieľa sa na správnom delení a diferenciácii buniek, ako aj na sekrécii inzulínu.

vitamín D a imunita

Vitamín D môžeme získať dostatočným slnením, konzumáciou morských rýb, pričom iba minimum tohto vitamínu nájdete v mliečnych výrobkoch, ktorý je umelo pridávaný. 

Betaglukány

Beta-glukán je prírodný polysacharid, ktorý podporuje obranné reakcie organizmu proti patogénom. Výskumy dokazujú, že denná konzumácia beta-glukánov podporuje makrofágy (biele krvinky) a ladí imunitný systém na najvyšší výkon. Z toho vyplýva, že beta-glukány sú tzv. hnacie motory nášho imunitného systému, ktoré môžeme nájsť v prípravkoch z húb.

Probiotiká

Hoci základom imunitného systému je mikrobióm, je dôležité si uvedomiť, že mikrobióm je tvorený správnou probiotickou kultúrou v symbióze s priateľskými baktériami (napr. E. Coli, C. Albicans a i.). Pokiaľ dôjde k narušeniu symbiózy, náš imunitný systém je oslabený.

Probiotiká sa okrem výstelky čriev nachádzajú aj v ústnej dutine, v pošve, močovom mechúre a pľúcach, pričom každá táto oblasť má svoje špecifické kultúry. Medzi najzastúpenejšie fakultatívne anaeróbne baktérie patria rody: Streptococcus, Enterobacterium, Lactobacillus, Bifidobacterium a Bacillus.

Zinok 

zinok a imunitaDôležitý minerál a stopový prvok, ktorý náš organizmus potrebuje na správne funkciu. Je vhodný nielen pre ľudí so zníženou imunitou, ale aj pre ľudí, ktorí trpia celiakiou alebo zápalovými ochoreniami čriev. Zinok ovplyvňuje plodnosť, bojuje s akné a ekzémami (ovplyvňuje zvýšenú tvorbu mazu), znižuje riziko infekčných ochorení a posilňuje imunitný systém, upokojuje nervový systém a neutralizuje tiež škodlivé účinky alkoholu. Môžeme ho prijímať v špenáte, brokolici, kapuste, morských rybách, inaktívnych pivovarských kvasniciach a strukovinách.

Tráviace enzýmy

Poslednou podstatnou zložkou, ktorá priaznivo vplýva na imunitný systém sú tráviace enzýmy a hlavne proteolytické enzýmy. Pomáhajú posilňovať prirodzené mechanizmy imunitného systému a bránia opakovaným zápalom. Pôsobia komplexne, preto podporujú imunitný systém ako celok a neriešia len dôsledok slabej imunity.

Tráviace enzýmy sa takisto využívajú pri mnohých zápalových ochoreniach, úrazoch a pooperačných stavoch. Na správnu produkciu enzýmov v organizme je potrebné množstvo rôznych vitamínov (vitamín C, B-komplex a i.), minerálov a stolových prvkov (najmä Zinok a Horčík).

Esenciálne oleje a imunitný systém

Okrem klasických doplnkov sa imunitný systém dá podporiť aj prostredníctvom esenciálnych olejov, ktoré sú modulátormi pre zdravú funkciu organizmu.

imunita a esenciálne oleje

 

Medzi najbežnejšie používané modulátory v podobe esenciálnych olejov patria:

  • Tea Tree (Čajovník)
  • OnGuard – zmes esenciálnych olejov Divoký pomaranč (Wild Orange), Klinček (Clove), Škorica (Cinnamon), Eukalyptus a Rozmarín (Rosemary)
  • Lemon (Citrón)
  • Klinček (Clove)
  • Oregano (Oregáno)
  • Frankincense (Kadidlo)

přihlaste se nyní k odběru newsletteru

Ještě nemáte účet? Zaregistrujte se!

Přihlášení do účtu