0

Blog

Laktózová intolerancia: čo by ste mali vedieť

Laktózová intolerancia: čo by ste mali vedieť

Klasické potravinové intolerancie sú známe ako neimunitné reakcie. To znamená, že na rozdiel od potravinovej intolerancie IgG alebo klasickej alergickej reakcie, imunitný systém nie je zapojený. Niektoré príklady tohto typu intolerancie sú spojené s nedostatkom enzýmov, ako napríklad histamínová intolerancia, ktorá je spôsobená absenciou enzýmu diaminoxidázy (DAO), či laktózová intolerancia spôsobená absenciou enzýmov laktázy.

Pri laktózovej intolerancii sa nevytvára laktáza, normálne vylučovaná v tenkom čreve, čo znamená, že laktóza (primárny cukor v mlieku) sa nemôže metabolizovať na svoje absorbovateľné zložky monosacharidy, glukózu a galaktózu. Nestrávená laktóza preto nemôže byť absorbovaná cez epitel tenkého čreva a v dôsledku toho prechádza do hrubého čreva, kde ju črevné baktérie metabolizujú na oxid uhličitý, vodík a vodu.

Intolerancia na laktózu sa však môže prejaviť po určitom zákroku alebo po chorobe tráviaceho traktu, pri vírusových alebo bakteriálnych infekciách.

Mliečne produkty

Symptómy laktózovej intolerancie

Rozsah príznakov a miera ich závažnosti sa u každého jednotlivca líšia. Príznaky intolerancie na laktózu môžu spôsobovať nepohodlie, ale aj ťažkú reakciu v závislosti od toho, koľko laktázy človek produkuje a koľko mliečnych výrobkov konzumuje.

Medzi charakteristické príznaky laktózovej intolerancie patria:

  • nadúvanie
  • plynatosť
  • brušné kŕče
  • hnačka
  • nevoľnosť
  • zvracanie

Hoci laktózová intolerancia život neohrozuje, symptómy môžu byť veľmi nepríjemné. Na rozdiel od intolerancie na laktózu, alergia na mlieko môže byť fatálna. Dôležité je preto si pozorne všímať a sledovať príznaky po konzumácii mlieka, mliečnych produktov alebo produktov, v ktorých je laktóza prítomná.

V prípade, že trpíte častými príznakmi laktózovej intolerancie po konzumácii mlieka či iných produktov s obsahom mlieka, alebo sa príznaky zhoršujú, odporúčame navštíviť lekára.

Laktózová intolerancia u dojčiat

Laktózová intolerancia u dojčiat a detí

Väčšina dojčiat má dostatočne vysokú hladinu aktivity laktázy pri narodení, ktorá pre väčšinu populácie klesá v polovici detstva (okolo 5 rokov). Toto zníženie je výraznejšie u jednotlivcov z určitých etnických skupín, čo by vysvetľovalo vyššiu prevalenciu tolerancie laktózy u jednotlivcov z tohto špecifického prostredia.

Vysoké hladiny laktázy pretrvávajú v dospelosti len v niekoľkých etnických populáciách, ako sú severoeurópski belosi, pravdepodobne ako adaptácia na rozšírené historické používanie mliečnych výrobkov u týchto kultúr.

Tolerancia určitých mliečnych výrobkov pri laktózovej intolerancii

Ukázalo sa však, že osoby s laktózovou intoleranciou tolerujú jogurt a acidofilné mlieko lepšie ako iné mliečne výrobky napriek tomu, že tieto produkty obsahujú značné množstvo laktózy. Môže to byť spôsobené fermentovanými produktmi, ktoré majú vlastnú aktivitu laktázy, ktorá je čiastočne schopná pretrvať tráviace procesy a napomáha metabolizmu laktózy v tenkom čreve.

V súčasnosti laktózovú intoleranciu netestujeme a nebude identifikovaná našimi testami na intoleranciu potravín sprostredkovanú IgG. Ak máte podozrenie, že môžete mať laktózovú intoleranciu, odporúčame sa poradiť so svojím praktickým lekárom o možnosti testovania.

Nie ste si istí, či vám škodí práve laktóza alebo mliečna bielkovina? Prečítajte si viac tu.

přihlaste se nyní k odběru newsletteru

Ještě nemáte účet? Zaregistrujte se!

Přihlášení do účtu