0

Blog

Ako pomôžu testy na potravinovú intoleranciu v boji s HIT?

Ako pomôžu testy na potravinovú intoleranciu v boji s HIT?

Trpíte častými migrénami, únavou, návalmi tepla, bolesťami žalúdka či ďalšími problémami, pri ktorých netušíte príčinu? Dôvodov môže byť niekoľko, avšak jedným z hlavných spúšťačov týchto symptómov môže byť hoci aj jeden vinník – histamín.

Popri bežných vyšetreniach sa dôraz na histamín nekladie takmer vôbec, hoci môžu príznaky trvať aj niekoľko dní, týždňov či mesiacov. Medzi intoleranciou na potraviny a histamín je veľmi tenká hranica, no nemusí to tak vždy byť. Najjednoduchšou možnosťou je test na potravinovú (PI) alebo histamínovú intoleranciu (HIT), keďže symptómy sa vo väčšine prípadov môžu zhodovať. Pokračovaním v konzumácii problematických potravín a dôkladným neriešením pretrvávajúcich problémov tak ľahko môžete prísť ku chronickým ťažkostiam.

Pre ľudí trpiacich na jednu z intolerancií je vhodné sa nechať otestovať, aby vedeli vylúčiť potraviny, ktoré im organizmus zaťažujú a život znepríjemňujú. Navyše, často môže ísť aj o skrížené reakcie, preto odporúčame sa poradiť s lekárom alebo výživovým poradcom o výsledkoch po absolvovaní potravinového alebo histamínového testu.

Testy na potravinovú intoleranciu vhodné aj pre ľudí s HIT

Pozor na veľké hladiny histamínu v tele

Väčšina ľudí, ktorí trpia na HIT sa často pýta, ktoré jedlá alebo potraviny sa odporúčajú konzumovať. Cieľom je zabrániť zvýšenému vyplavovaniu enzýmu – diamín oxidázy (DAO) a zároveň zvyšovaniu hladiny histamínuv tele.

Pomôcť preto môžu najmä testy na potravinovú intoleranciu, ako aj testy na histamín. Výsledky často odhalia príčiny dlhotrvajúcich problémov, na ktoré ste predtým nedostali odpoveď z bežných vyšetrení.

Testy na histamín nájdete onedlho aj v našej ponuke. Predtým sa však môžete jednoducho otestovať na potravinovú intoleranciu a overiť si, či nemáte náhodou intoleranciu na potravinu alebo niekoľko potravín, ktoré by Vám mohli robiť problémy.

Efektivita testov v identifikácii problematických potravín

Keďže sa potravinová intolerancia taktiež vyskytuje aj u mnohých ľudí trpiacich HIT, testy na určenie špecifickej IgG reakcie môžu byť veľmi nápomocné. Vďaka nim a prejavujúcim sa symptómom je možné presnejšie identifikovať potraviny, do akej miery zaťažujú organizmus.

Histamínová intolerancia vedie ku chronicky nadmerným hladinám cirkulácie histamínu a aktivácie mastocytov. Pri potravinách, ktoré spôsobujú veľké ťažkosti sa odporúča ich vyradiť z jedálnička. Predídete tak prípadnému zápalu, poškodeniu črevnej sliznice či syndrómu zvýšenej priepustnosti čreva, čo môže mať za následok prenikanie baktérií a toxínov do krvného obehu.

Zníženie senzitivity s cieľom zvýšenia črevnej integrity

Podľa Cambridge Nutritional Sciences (CNS) platí, že “ak je HIT pod kontrolou z dôvodu nízkej histamínovej diéty, zmeny v mikrobióme (vrátane riešenia SIBO) alebo zvýšenia kofaktorov diamín oxidázy (DAO), ako je napr. vitamín C a B6, ktoré zlepšujú aktivitu DAO, potom môžeme očakávať zníženie zápalu spojeného s intoleranciou histamínu.” Znížiť senzitivitu, resp. intoleranciu na potraviny je možné aj vďaka kontinuálnej snahe zlepšiť črevnú integritu popri dodržiavaní nízko histamínovej diéty.

Pri histamínovej intolerancii je nevyhnutné postupovať starostlivo, najmä pri tvorbe stravovacieho plánu a následného dodržiavania nízko histamínovej diéty. Testu na potravinovú intoleranciu sa netreba báť, práve naopak. Test indikuje problematické potraviny, ktorým by ste sa mali vyhnúť a eliminovať ich zo svojho jedálnička. Aj napriek vylúčeniu určitých potravín viete mať stravu dostatočne pestrú a vyváženú.

přihlaste se nyní k odběru newsletteru

Ještě nemáte účet? Zaregistrujte se!

Přihlášení do účtu